2017. december 14., csütörtök
Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Gyakornoki program fogyatékkal élő személyek számára az Európai Parlament titkárságán

2012. október 02., kedd    Tartalom nyomtatása
Az Európai Parlament hozzájárul az esélyegyenlőség előmozdításához, és szorgalmazza az esélyegyenlőség gyakornoki programokban történő alkalmazását a fogyatékkal élő férfiak és nők esetében. 2006-ban az Európai Parlament külön gyakornoki programot indított a fogyatékkal élő személyek számára. Ez a program, mint ahogy azt a fogyatékkal élők foglalkoztatásáról szóló helyes gyakorlat kódexének 4. cikke megállapítja, pozitív lépésnek számít.
Célkitűzések

A program fő célkitűzése, hogy számos fogyatékkal élő számára az Európai Parlament gyakornokaként hasznos munkatapasztalatot nyújtson, lehetőséget adva számukra, hogy megismerkedjenek a Parlament tevékenységeivel.

A további célkitűzések a következők:

 • az Európai Parlament esélyegyenlőségi elvének gyakorlatba történő átültetése a fogyatékkal élők szakmai tapasztalatok szerzésében történő támogatása révén, így mozdítva elő jövőbeni foglalkoztatási lehetőségeiket;
 • a fogyatékkal élő gyakornokok részvételének és pozitív tapasztalatainak hasznosítása az Európai Parlament munkája és kultúrája számára;
 • az fogyatékosság tudatosulásának elősegítése az Európai Parlament alkalmazottai körében annak érdekében, hogy megszüntessék a fogyatékkal élők integrálódásának korlátait.

A program főbb pontjai

A program öt hónapos fizetett szakmai gyakorlatot biztosít a fogyatékkal élő jelöltek számára, valamint az Európai Parlament Főtitkárságának további gyakornoki programjai és tanulmányi látogatásai mellett szerepel. A program felmentést ad az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályok 18. cikke alól, és ugyanazokat a feltételeket biztosítja az egyetemi diplomával nem rendelkező jelöltek számára, mint a többi fizetett gyakornok számára.

Méltányos elhelyezés

Amennyiben szükséges, a gyakornokoknak méltányos elhelyezést biztosítanak a munkahelyen annak érdekében, hogy végre tudják hajtani a számukra előírt feladatkör alapvető tevékenységeit. Az Európai Közösség tisztviselőinek személyzeti szabályzata és a Közösség egyéb alkalmazottainak alkalmazási feltételei 1. cikke d) bekezdésének (4) pontja értelmében a méltányos elhelyezésen a következők értendők: adott esetben olyan szükséges intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a fogyatékkal élő személy hozzáférjen, közre tudjon működni, illetve előre tudjon lépni a munkában, valamint szakmai gyakorlatokon tudjon részt venni, kivéve ha az ilyen intézkedések aránytalanul nagy terhet rónának a munkaadóra”.

A jelentkezőknek ki kell tölteniük az on-line formanyomtatvány „Fogyatékkal élő pályázók” c. részét (ez a fogyatékosság leírására, valamint a munkahelyen és azon kívül fennálló sajátos szükségletek megnevezésére szolgál), amely a megfelelő akadálymentességet biztosító intézkedések alapja. Amennyiben a jelentkezők az űrlap kitöltésekor nem nyújtanak lényeges és megfelelően pontos tájékoztatást a speciális akadálymentességre irányuló szükségleteikről, akkor a munkahelyi méltányos elhelyezés biztosítása késedelmes lehet. Legrosszabb esetben, ha az Európai Parlament nem lesz képes semmiféle átmeneti megoldást kínálni a gyakornokoknak, a szakmai gyakorlat felfüggesztésére vagy megszüntetésére kerülhet sor a Belső szabályok 9. cikkében meghatározott nyomós munkahelyi okok miatt.

A pályázók fogyatékosságára vonatkozó információk kizárólag az Európai Parlamenten belül kerülnek felhasználásra a munkahely megfelelő átalakítása céljából, továbbá annak érdekében, hogy a sikeres pályázóknak könnyebb legyen akadálymentes lakást, közlekedési eszközöket és támogatást találniuk.

Akadálymentes lakhatás, utazás és segítségnyújtás

Az Európai Parlament tájékoztatja a gyakornokokat az akadálymentes lakhatás, utazás és segítségnyújtás lehetőségeiről, de a szolgáltatások megszervezését nem biztosítja. A szálláskeresés, a lakásbérleti szerződés megkötése és a letét kifizetése a gyakornokok feladata.

Az akadálymentes lakhatással, utazással és segítségnyújtással kapcsolatos többletköltségek fedezésére fogyatékossági juttatás nyújtható. A gyakornokok nem részesülnek kiegészítő támogatásban, ha kiadásaik meghaladják az ösztöndíj és a fogyatékossági juttatás összegét.

Partnerség


A programot az Európai Fogyatékossági Fórummal (EDF) közösen indították el annak érdekében, hogy minél nagyobb számú potenciális jelölt szerezzen róla tudomást az Európai Unió összes tagállamában és tagjelölt országában.

Pályázati feltételek

A jelentkezőknek a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • az Európai Unió tagállamának, illetve tagjelölt országának állampolgára;
 • 18 éves betöltött életkor a szakmai gyakorlat kezdetekor;
 • az Európai Unió egyik hivatalos nyelvének alapos ismerete és egy további nyelvének jó szintű ismerete;
 • nem kapott más fizetett gyakornoki lehetőséget, illetve nem volt négy hétnél hosszabb ideig európai intézménynél, európai parlamenti képviselőnél, illetve képviselőcsoportnál fizetett alkalmazásban;
 • a fogyatékosság igazolása (orvosi igazolás vagy egy nemzeti hatóság által a fogyatékosok részére kiállított kártya/igazolás).

Jelentkezés

A fogyatékkal élő személyek gyakornoki programjára kizárólag az erre szolgáló on-line formanyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni.

Felvételi eljárás

A jelentkezőket érdemeik és képességeik szerint bírálják el, és a rendelkezésre álló gyakornoki helyekre megfelelő profilú jelölteket választanak ki. Az értékelés alapját a jelentkezési lapon feltüntetett információk képezik. Amennyiben a jelentkezők érdemei azonosnak bizonyulnak, egyensúlyt próbálnak teremteni a két nem, illetve a földrajzi eredet között a rendelkezésre álló gyakornoki helyek függvényében.

A szakmai gyakorlat feltételei

 • Havi juttatás
A programon belül szakmai gyakorlatra elfogadott jelentkezők havi 1130,56 eurós juttatásban részesülnek (2008), amennyiben a szakmai gyakorlat helyszíne Brüsszel vagy Luxembourg. A tagállamokban található információs irodákban végzett szakmai gyakorlat esetén ez az összeg a megélhetési költségindex alapján módosul.
 • A fogyatékossággal összefüggő további költségek
A gyakornokok fogyatékosságához közvetlenül kapcsolódó további költségeket legfeljebb a havi ösztöndíj 50 százalékáig térítik meg a Belső szabályok 20. cikkének (8) bekezdésének megfelelően.
 • A gyakornokok oda- és hazautazási költségeinek visszatérítése
A Belső szabályok 11. cikkét kell alkalmazni.
 • Biztosítás
A gyakornokok – a Belső szabályok 13. cikkének megfelelően – a balesetekre és az egészségügyi ellátásra kiterjedő kötelező biztosításban részesülnek.

Alkalmazandó szabályok

A gyakornoki program e leírásban nem kifejezetten szereplő egyéb szempontjaira az Európai Parlament Főtitkárságán folytatott gyakorlatokra és tanulmányi látogatásokra vonatkozó belső szabályok vonatkoznak.

A program ellenőrzése és értékelése

A gyakornokoknak, a mentoroknak és az érintett szolgálatoknak értékelniük kell tapasztalataikat az esetleges módosításra szoruló szempontok felismerése és a fejlesztések érdekében. A program végrehajtását nyomon követi az Esélyegyenlőség és Sokféleség Osztálya, amely minden egyes szakmai gyakorlati időszak végén értékelést készít.Amennyiben további információra van szüksége, tekintse meg az alábbiakat:


Forrás: europarl.europa.eu