2017. december 14., csütörtök
Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Kultúra nélkül nem létezhet megtartó közösség

2013. január 26., szombat    Tartalom nyomtatása
A kultúra területén megvalósult társadalmi felzárkózást támogató jó gyakorlatokat elemezték azon a workshopon, amelyet a társadalmi felzárkózásban érintett szakembereknek szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma január 24-én, Budapesten. Nyitóbeszédében Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a kultúra nem válhat luxuscikké, mert megtartó közösség nem létezhet kultúra nélkül. Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kulturális ágazat kiemelt célként kezeli a társadalmi felzárkózás elősegítését, például a Nemzeti Reform Program is nevesíti a kultúra kiemelten fontos szerepét a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élő emberek felzárkózásában, a társadalmi kohézió megteremtésében. Közlemény.
Langerné Victor Katalin hangsúlyozta, hogy a legnehezebb helyzetben élők gyakran érezhetik úgy, hogy magukra maradtak. Úgy vélte, hogy a kulturális események a kikapcsolódáson túl a nemzeti közösséghez tartozás élményét is erősíthetik, ezért fontos a kultúrában rejlő lehetőségek jobb kihasználása. Ezzel a kormány sokat tehet hozzá a társadalmi felzárkózás szakpolitikai sikerességéhez - zárta beszédét Langerné Victor Katalin. Hammerstein Judit elmondta, hogy 2012. végéig a kulturális infrastrukturális fejlesztésekre összesen 28,6 milliárd forint összeget nyertek el az intézmények, ami több mint 500 nyertes pályázót jelent, így a számuk megközelíti a 800-at. A megvalósult, vagy jelenleg megvalósuló programok a leszakadó térségekben jelentős társadalmi felzárkóztató hatással bírnak.

A „Társadalmi felzárkózást támogató jó gyakorlatok a kultúra területén” című fórumot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és Kultúráért Felelős Államtitkársága szervezte az államigazgatás társadalmi felzárkózásban érintett szereplői, az államtitkárságok főosztályai és a háttérintézmények számára. A rendezvény az Új Széchenyi Terv keretében egy olyan projekt részeként valósult meg, amely a társadalmi felzárkózás szakpolitikai eszközeinek fejlesztését szolgálja.

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)