2017. december 14., csütörtök
Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

Roma Sátor a Szigeten

2012. július 26., csütörtök    Tartalom nyomtatása
A Sziget külön helyszínt biztosít a roma zenei stílusok bemutatásának, a swing manouche-tól az oláh, beás, erdélyi cigányzenéig, a fúvós bandáktól egészen a roma rapig. A Roma Sátornál egyéb művészeti projektek is bemutatásra kerülnek, kiállítás is kíséri a zenei programot.

Éjfél után világzenei DJ-k segítik a különleges hangulat hajnalig tartó fenntartását. Idén első alkalommal a Roma sátor minden nap – este 7 és 8 között - helyet ad a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak formabontó koncertjeinek.

A Sziget első napján – az ifjú tehetségek után - ezen a helyszínen az oláh cigány muzsikát játszó Romengo együttes zenél. Majd jön a négytagú “Gypsy Americana “ stílust játszó Fishtank Ensemble Los Angelesből. A szerb és francia származású tagokból álló O’Djila zenekar repertoárja azokból a népszerű dallamokból áll, amelyet az örökké vándorló romák szinte egész Európa és a Balkán zenei hagyományainak ajándékoztak. Hajnali negyed 2-kor indul a Besh o droM, utána a népszerű Besh o droM-alapító Barcza Gergely, Somos Péter dobos és DJ 1000 arc segédletével.

Másnap lép fel az autentikus roma muzsika hiteles közvetítője, a Etnorom.

A Nadara, magyarul Ne félj! nevű együttes a francia származású nomád énekesnő és harmonikás Alexandra és a szászcsávási prímás, “Tocsila” szerencsés találkozásából született. A melbournei The Barons of Tang a Gypsy Deathcore úttörői, Magyarországon először a Roma Sátor színpadán mutatják be műsorukat. A francia elektro gypsy-zene egyik úttörője, DJ Click két éjszakán át tartó utazásra invitál bennünket, Delhitől Sevilláig. A pénteki programban jön Caci Vorba. A zenekar mesterien keveri a kárpátok zenéjét a cigány és balkáni zenei ritmusokkal. A tavaly alakult Vojasa együttes az urbánus cigány zene egyik legeredetibb tolmácsolója. A Gypsy Hill jól ötvözi az elektronikus zenét a brass band-ek energiájával. Hajnalban pedig ismét jön Dj Click.

A Vodku megannyi zenei hatást olvasztott magába, felismerhetőek a kelet európai motívumkincsek, ismert dallamtöredékek, megelevenedik a falusi kocsmák hangulata a budapesti éjszakában. Érkezik a Söndörgő is. A szentendrei együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai délszláv és balkán zenei palettán. A Naat Veliov & The Original Kocani Orkestar névre hallgató fergeteges fúvós banda Kocani városából hozza el a makedón dalokat, izzasztó táncritmusokat. A három belga DJ, Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers két estén keresztül arra törekszik, hogy a “Balkan Circus” klubestet a Roma Sátor színpadára varázsolja.

A Sziget zárónapján lép fel a Robert Lakatos & a Rév. Lakatos Róbertnek, a felvidéki hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. Repertoárjukban megtalálhatunk felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst és sok sok táncmotívumot. A Parno Graszt zenéjének stílusa továbbra is hihetetlenül feszes ritmusokra, a húrok hangszerek kontrázására és a vokálok összetéveszthetetlenül egyedi karcosságára épül A Fanfara Shavale egy kis kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A nyolc tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyományokkal. És hajnalban ismét jön a Dj Gaetano Fabri & Balkanhotsteppers.

forrás: nemzetisegek.hu
Kulcsszavak: roma