2017. december 14., csütörtök
Köszöntjük a Szilárdákat!
Keres Akadálymentes verzió
Felhasználói név:
Jelszó:
Bejelentkezés
2017. december
Előző hónapHKSzCsPSzVKövetkező hónap
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 

A Fiatalok Lendületben Programról

2012. szeptember 11., kedd    Tartalom nyomtatása
A Fiatalok Lendületben Programot az Európai Unió fiatalok számára hozta létre. Célja, hogy a fiatal európaiakat aktív Európa polgári – társadalmi - részvételre, szolidaritásra és toleranciára ösztönözze, és bevonja őket Európa jövőjének alakításába. A Program elősegíti a fiatalok mobilitását Európa határain belül és azokon kívül is, hozzájárul a nem-formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, valamint a kultúrák közötti párbeszédhez. Emellett iskolázottságtól, szociális és kulturális háttértől függetlenül bátorítja valamennyi fiatal bevonását és foglalkoztatatását, hiszen a Fiatalok Lendületben Program mindenkié!
Hogyan épül föl a Fiatalok Lendületben Program?
A Fiatalok Lendületben Program célkitűzéseit öt alprogram megvalósítása által kívánja elérni.

1. alprogram – Fiatalok Európáért
Az 1. alprogram a következő kategóriákba tartozó projekteket támogatja:

1.1 – Ifjúsági cserék
Az ifjúsági cserék lehetővé teszik különböző országokból származó fiatalok csoportjai számára, hogy találkozzanak és ismerkedjenek egymás kultúrájával. A csoportok együtt tervezik meg a mindannyiukat érdeklő, közösen választott témát feldolgozó ifjúsági cserét.

1.2 – Ifjúsági kezdeményezések
Ez a kategória a helyi, regionális vagy nemzeti szinten kidolgozott csoportos projekteket támogatja. Szintén támogatja a különböző országok hasonló projektjeinek hálózatépítését az európaiság erősítése és a fiatalok közötti együttműködés és tapasztalatcsere előmozdítása érdekében.

1.3 – Ifjúsági demokráciaprojektek
Ez a kategória a fiatalok demokratikus életében való helyi, regionális, országos és nemzetközi szintű részvételét támogatja.

2. alprogram – Európai Önkéntes Szolgálat
Az Európai Önkéntes Szolgálat célja, hogy támogassa a fiatalok részvételét az Európai Unión belüli és azon kívüli különböző önkéntes tevékenységekben.

Ezen alprogram keretében a fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt nonprofit, nem fizetett tevékenységekben.

3. alprogram – Fiatalok a világban
A 3. alprogram a következő kategóriákba tartozó projekteket támogatja:

3.1 - Együttműködés az Európai Unió szomszédos országaival
Ez a kategória a szomszédos partnerországokkal folytatott projekteket, azaz ifjúsági cseréket, képzési és hálózatépítési projekteket támogatja.

3.2 - Együttműködés a világ más országaival
Ez a kategória az ifjúsági területen végzett együttműködésre irányul, különösképpen a bevált gyakorlatok, tapasztalatok cseréjét célozza a világ más részein található partnerországokkal. Ösztönzi a fiatalok és az ifjúsági munkások cseréit és képzéseit, valamint az ifjúsági szervezetek közötti együttműködéseket és hálózatépítést. A jelen Pályázati útmutatóban a 3.2 kategória bemutatása nem szerepel. Ebben a kategóriában csak egyedi pályázati kiírás alapján lehet pályázatot benyújtani. Ezeket a pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)

4. alprogram – Ifjúsági támogató rendszerek
A 4. alprogram a következő kategóriákba tartozó projekteket támogatja:

4.1 - Az ifjúság(politika)i területen európai szinten tevékenykedő szervezetek támogatása
Ez a kategória az ifjúsági területen európai szinten tevékenykedő olyan civil szervezeteknek nyújt működési támogatást, amelyek közérdekű európai célok megvalósításán dolgoznak. Tevékenységüknek a fiatalok közéletben és társadalomban való részvételére, valamint európai szintű, a lehető legtágabb értelemben vett ifjúság(politika)i együttműködések kidolgozására és megvalósítására kell irányulnia A jelen Pályázati útmutatóban a 4.1 kategória bemutatása nem szerepel. Ebben a kategóriában csak egyedi pályázati kiírás alapján lehet pályázatot benyújtani. Ezeket a pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)

4.2 - Az Európai Ifjúsági Fórum támogatása
Ez a kategória az Európai Ifjúsági Fórum folyamatosan zajló tevékenységeit támogatja, minden évben egyszeri támogatást nyújt. A jelen Pályázati útmutatóban a 4.2 kategória bemutatása nem szerepel.

4.3 - Az ifjúsági munkában és az ifjúsági szervezetekben aktívan résztvevők képzése és hálózatépítése
Ez a kategória az ifjúsági munkában és az ifjúsági szervezetekben aktívan résztvevők képzését támogatja, különösképpen a tapasztalatok, a szaktudás és a bevált gyakorlatok cseréjét, továbbá olyan tevékenységeket, amelyek hosszantartó hatású, magas színvonalú projektek, együttműködések és hálózatok létrehozását eredményezik. Ez az alprogram az ifjúsági munkások hosszú távú mobilitási programjait is támogatja. Az ehhez kapcsolódó pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)

4.4 - Innovációra és minőségre ösztönző projektek
Ez a kategória olyan projekteket támogat, amelyek törekvése újító célú megközelítések, módszerek bevezetése, megvalósítása és előmozdítása ifjúság(politika)i területen. A jelen Pályázati útmutatóban a 4.4 kategória bemutatása nem szerepel. Ebben a kategóriában csak egyedi pályázati kiírás alapján lehet pályázatot benyújtani. Ezeket a pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)


4.5 - Információs tevékenység a fiatalok, valamint az ifjúsági munkában és az ifjúsági szervezetekben aktívan résztvevők számára
E kategória keretében azok az európai és országos szintű projektek részesülnek támogatásban, amelyek javítják a fiatalok hozzáférését az információs és kommunikációs szolgáltatásokhoz, és növelik a fiatalok részvételét felhasználóbarát és nekik szóló információs termékek elkészítésében és terjesztésében. A kategória támogatja továbbá olyan európai, országos, regionális és helyi ifjúsági portálok kialakítását, amelyek a fiataloknak szóló konkrét információk terjesztésére szolgálnak A jelen Pályázati útmutatóban a 4.5 kategória bemutatása nem szerepel. Ebben a kategóriában csak egyedi pályázati kiírás alapján lehet pályázatot benyújtani. Ezeket a pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)

4.6 - Partnerségek
Ez a kategória a Fiatalok Lendületben Program különböző intézkedéseit, törekvéseit összekapcsoló hosszú távú, az Európai Bizottság és a helyi vagy regionális intézmények, valamint az európai szintű civil szervezetek és a Vállalati Szociális Felelősségvállalás területén aktív vállalatok közötti együttműködések támogatására szolgál. A jelen Pályázati útmutatóban a 4.6 kategória bemutatása nem szerepel. Ebben a kategóriában csak egyedi pályázati kiírás alapján lehet pályázatot benyújtani. Ezeket a pályázatokat a Brüsszelben található Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség írja ki. (Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségről bővebb információ a Pályázati útmutató A részének 4. fejezetében található.)


4.7 - A Fiatalok Lendületben Program intézményi hálózatának támogatása
Ez a kategória a Fiatalok Lendületben Programot kezelő intézményi hálózatnak, mindenekelőtt a Nemzeti Irodáknak nyújt pénzügyi támogatást. A jelen Pályázati útmutatóban a 4.7 kategória bemutatása nem szerepel.

4.8 - A Fiatalok Lendületben Program értékének emelése
E kategória segítségével az Európai Bizottság szemináriumokat, eszmecseréket és találkozókat finanszíroz, amelyek elősegítik a Fiatalok Lendületben Program megvalósítását, és az eredmények széleskörű terjesztését és felhasználását. A jelen Pályázati útmutatóban a 4.8 kategória bemutatása nem szerepel.

5. alprogram – Európai együttműködés támogatása az ifjúságpolitika terén
Az 5. alprogram a következő kategóriákba tartozó projekteket támogatja:

5.1 - A fiatalok és az ifjúságpolitikai döntéshozók találkozói
Ez a kategória a fiatalok és az ifjúsági munkában résztvevők, valamint az ifjúságpolitika felelősei közötti együttműködéseket, szemináriumokat, és strukturált párbeszédet támogatja.

5.2 - Az ifjúságpolitika jobb megértését és megismerését célzó tevékenységek támogatása
Ez a kategória a nyílt koordinációs módszer keretében meghatározott ifjúságpolitikai prioritásokkal kapcsolatos meglévő tudás összegyűjtését támogatja. A jelen Pályázati útmutatóban az 5.2 kategória bemutatása nem szerepel.

5.3 - Együttműködés nemzetközi szervezetekkel
Ez a kategória az Európai Uniónak az ifjúságpolitikában tevékenykedő nemzetközi szervezetekkel, különösen az Európa Tanáccsal, az Egyesült Nemzetek Szervezetével, vagy annak szakosodott intézményeivel való együttműködéséhez nyújt támogatást. A jelen Pályázati útmutatóban az 5.3 kategória bemutatása nem szerepel.

A Fiatalok Lendületben Program 2012-es magyar nyelvű Pályázati útmutatója.

Új kiadványok ifjúsági projektekhez

A Mobilitás két új kiadványa Ifjúsági kezdeményezésekhez és Ifjúsági demokráciaprojektekhez ad útmutatót. Hasznos tippek az eredményes tervezéshez, tudnivalók a pályázáshoz, és a sikeres, kreatív projektek megvalósításához.

A kiadványok letölthetők a Mobilitás honlapjáról, a Kiadványok menüpont alatt.

1.2 Ifjúsági kezdeményezések
1.3 Ifjúsági demokráciaprojektek

További információk: www.mobilitas.hu